Deosibirea între musulmanii Sunniţi şi cei Şiiţi ?

by PREOT TEODOR on February 14, 2011 · 85 comments

Mi s-a adresat zilele acestea o întrebare la care doresc să răspund prin intermediul acestui articol:

Spuneţi-mi  vă rog care este diferenţa între musulmanii Şiiţi şi cei Sunniți ?

Sub umbrela Islamului există două grupări majorei  care se numesc Sunniți şi Şiiţi. Acestea se mai împart între ele în alte subdiviziuni, totuşi în mare, aceste două, formează islamul de azi. Pentru a înţelege deosebirea dintre ele, este nevoie să mergem înapoi în istorie şi să vedem,

Când s-a produs divizarea ?

Mohamed, fondatorul islamului, a murit în anul 632 d.H. Odată cu moartea lui, s-a produs şi divizarea în islam. După moartea lui, mulţi au fost ceia care au râvnit la poziţia pe care a avut-o Mohamed. Întrebarea “Cine trebuie să fie următorul descendent al lui Mohamed?”, a produs divizarea în islam. Cea mai mare parte dintre musulmani, au căzut de acord ca descendentul lui Mohamed, numit Calif, trebuie să fie un lider ales de comunitatea islamică. Ca rezultat, ei şi-au ales primul Calif, pe nume Abu-Bakr, care a fost unul din cei mai apropiaţi prieteni şi sfătuitori în timpul vieţii lui Mohamed. Gruparea aceasta a fost  numită Suni, care  se traduce din limba arabă:  “unul care urmează tradiţia profetului”. Cea de a doua grupare de musulmani, nu au fost de acord cu o astfel de alegere a urmaşului lui Mohamed. Ei au insistat pe poziţia că Califul trebuie să fie o persoană din familia şi rudenia lui Mohamed. Astfel nu au primit Califatul lui Abu-Bakr, ci pentru ei primul Calif în islam este considerat Ali, verişorul şi ginerele lui Mohamed. Această grupare de musulmani, a fost numită  “Şia” sau “Şiiţi”. Cuvântul “Şia” este cunoscut şi ca “Şia-t-Ali”, ceea ce se traduce : “partida lui Ali”.

Declaraţia de credinţă

Declaraţia de credinţă a Sunniților diferă de cea a Şiiţilor. De exemplu, sunnitul trebuie să spună:

Nu este Dumnezeu înafara de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah.

Pentru Şiiţi, această declaraţie sună diferit, şi anume, ei trebuie să spună:

“Nu este alt Dumnezeu înafara de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah, Ali este prietenul lui Allah, succesorul mesagerului lui Allah şi primul său Calif.”

De aici devine foarte evident că în gruparea Şiită, Ali este una din persoanele cheie, ceea ce nu este la Sunniţi.

Atitudinea faţă de Halifi

Pentru Sunniți, Ali a fost cel de al 4-lea Calif, în timp ce pentru Şiiţi, el este primul. Ali a fost Calif timp de 4 ani, apoi în timp ce se ducea la rugăciune, unul din musulmani l-a omorât cu sabia. După el, au urmat cei doi fii ai lui;  Hasan şi apoi Husain. Primul a fost Calif timp de 5 luni, după care soţia lui l-a otrăvit. După el fratele său Husein a devenit Calif şi a fost omorât tot de către musulmani în război. Şiiţii îşi iau asupra lor această vină a morţii lui Husein şi de aceea există 10 zile în an, în care ei îşi plâng greşeala, se bat cu pumnii în piept şi apoi cu lanţuri(sau alte obiecte ascuţite) se bat pe spate. Intenţionat îşi varsă sângele, pentru păcatele strămoşilor lor.

La baza originii mişcării Şiite stă Ali şi apoi Husein prin descendenţa cărora  au venit şi ceilalţi Imami.Şiiţii sunt de părerea că Imamii sunt  fără păcat şi fără greşeală. Ei spun că Mohamed n-a avut destul timp ca să explice toate revelaţiile sale, de aceea  Ali şi descendenţii săi, sunt sursa cea mai credibilă pentru a face de cunoscut revelaţiile lui Mohamed. Venerarea Imamilor nu este  agreată de partea Sunnită şi aici este una din pricinile din care cele două grupări s-au despărţit.

Ultimul Imam – Mohamed Al-Mehdi

Linia descendenţilor lui Mohamed la postul de Califat, a luat sfârşit când cel din urmă Imam, sau Calif, “Mohamed Al-Mehdi” a venit. Mehdi n-a avut fraţi şi la vârsta de 4 ani a dispărut. Şiiţii cred că Mehdi n-a murit, ci mai degrabă a fost ascuns aici pe pământ. Tot ei cred că el trăieşte aici pe pământ şi aşteaptă timpul potrivit ca să se facă descoperit. Ei mai spun că la sfârşitul vremii, Mehdi se va întoarce însoţit de 313 lideri care au fost cei mai puternici din istoria omenirii, inclusiv şi Isus va fi printre ei. Sunniții cred şi ei în venirea lui Mehdi, dar ei îl aşteaptă să vină pentru prima dată la sfârşitul vremii, nu a doua oară. Şi aici iarăşi apare diferenţă între ei.

Acceptarea Hadiselor

Hadisele sunt cărţile scrise de oamenii apropiaţi lui Mohamed, în care sunt relatate cuvintele şi viaţa lui. Pentru Musulmani, hadisele se ridică aproape la acelaşi rang ca şi însuşi Coranul. Şiiţii nu primesc unele din hadise, ca de exemplu cele ce aparţin Aishei(soţiei lui Mohamed), lui Abu-Bakr, Umar, etc. Din cauza că aceştia au avut atitudini greşite(în opinia lor) faţă de Ali. Faptul că ei nu primesc toate Hadisele duce la multe alte diferenţe între Sunniți şi Şiiţi ce ţin de practică şi crez. De exemplu Sunniţii trebuie să se roage de 5 ori în zi, în timp ce Şiiţii se pot ruga numai de 3 ori. Apoi între Şiiţi este foarte dezvoltată căsătoria temporară. De exemplu, atunci când un bărbat călătoreşte într-o localitate departe de casa sa, el poate să-şi ia o soţie vremelnică, cu care va întreţine relaţii sexuale pe parcursul aflării lui acolo. Mula (preotul islamist), le va face cununia şi cei doi pot trăi fără probleme împreună. Cu alte cuvinte, este un fel de prostituţie legală, pe care încearcă să o legalizeze şi înaintea Lui Dumnezeu. După ce bărbatul pleacă din localitatea dată, el divorţează de această femeie şi ea este liberă să se căsătorească din nou cu cine doreşte. Această practică era dezvoltată şi în timpul lui Mohamed. Mai apoi, în unele comunităţi sunnite a fost interzisă o astfel de căsătorie.

Bine înţeles că între aceste grupări există multe alte diferenţe, însă în general, acestea stau la bază.

Trimite prietenilor tăi:

Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
 • dan

  Gigele, ateismul nu-i o institutie ca biserica sa invete pe cineva ceva. Faptul ca tu urai pe cineva se datoraza strict maeriei cenusii din capul tau mica in care mintea sta lejera. Ateul este unul care pur si simplu nu crede niste povesti lipsite de suport logic, nu unul care ii uraste pe altii. Aia au probleme care se trateaza sau … nu. E bine daca tu ai reusit sa te tratezi prin religie. Efectul placebo se speculeaza deja de multi producatori de medicamente cu efecte reale zero.

 • dan

  Gigele, tu chiar nu ai nici o treaba cu ce spune omul, tu crezi doar ce vrei tu si presupui, ca si atunci cand citesti biblia, ca toti spunem ceea ce vrei tu , chiar daca nu o facem.
  2- nu este o contradictie, fptul ca tu crezi in ceva ce nu exista este o realitate si el nu uraste asta
  3- aia de la revolutia franceza care au omorat niste cardinali imbuibati erau si ei crestini, stai linistit, dar erau constienti ca acei preoti erau niste escroci profitori si i-au pedepsit cum au crezut ei atunci ca e bine, in spiritul revolutiei. Biserica insa a facut rau nuor oameni care nu aveau nimic cu ea, ca Giordano Bruno, care, apropo, era calugar catolic, dar care, spre deosebire de tine vedea mai departe de patrafirul popilor.
  7- tohmai spunea ca atunci cand te-ai nascut nu erai nici credincios, nici ateu. pur si simplu nu stiai nimic despre religie. Ca sa fi ateu trebuie sa sti despre religie in general ca sa te indoiesti de ea, nu sa fi ignorant

 • dan

  Nu stie nimeni cum au fost scrise aceste carti, cert este ca Biblia, cel putin, a fost modificata si adaptata de-a lungul timpului ca sa le cada bie popilor. Deci, este o poveste menita sa serveasca intereselor unora. “CEA MAI MARE REALIZARE A BISERICII A FOST SA-L CONVINGA PE OM CA DUMNEZEU ARE NEVOIE DE MIJLOCITORI”

 • dan

  cUM ARATA VIATA ASTA DIN ELE? Ca m-ai facut curios.
  Cred ca trebuie sa stai de vorba cu un medic.

 • dan

  touche, cum zice rusu.

 • dan

  asta e ca-n bancul ala cu tipul care ajunsese sa fie propriul nepot in urma unor casatorii complicate in randul membrilor familiei.
  Ca sa fi propriul tau tata trebuie sa faci un copil cu propria mama. Daca esti tatal fratelui tau … se numeste incest. Hai ca nu prea stiti voi astia cu biserica ce vorbiti. Ce e interesant la voi, este faptul ca nu sim’iti nevoia unei explicatii rationale pentru prostiile in care credeti cum cred eu in gravitatie. Diferenta este ca eu am dovezi.

 • dan

  Nu dispare ridicolul prietene. Iti anuleaza tie capacitatea de a mai rationa, crezand neconditionat toate ineptiile de pe pemant. Apropo, porcul bunicii zbura aseara peste casele vecinilor.

 • dan

  Realitatea este asta pe care o vedem cu totii parinte. Problema ta este ca tu nu faci diferenta intre o poveste pe care ai citit-o intr-o carte scrisa de altii ca tine sau ca mine si realitatea. Cand spui ca asta e realitatea trebuie sa te bazezi pe ceva palpabil, demonstrabil, nu doar pe feptul ca asa crezi tu pentru ca te simti tu patruns de inspiratia divina si … nu ti-ai mai luat medicamentele de un an. Copii cred povesti ca cele cu Mos Craciun, si ei sunt convinsi ca exista asa cum esti si tu convins ca exista dumnezeu desi nici ei, ca si tine, nu l-au intalnit niciodata. Cu varsta insa, omul se maturizeaza, incepe sa rationeze si nu mai crede povestile cu Mos Craciun. Penru ca asa e normal. Tu de ce continui sa crezi in lucruri pentru care nu ai nici o dovada ca exista?

 • dan

  El nu face diferenta intre ele.

 • dan

  Pentru ca asa trebuie sa faca si cu cea permanenta. Si tiganii isi cumpara nevestele, dar asta nu inseamna ca tigancile sunt prostituate.

 • dan

  Aloooo, ce spuneai ca n-a proprovaduit Domnul? Sau cum n-a propovaduit? Ia citeste tu Vladutule Vechiul Testament sa vezi cati oameni au murit din porunca directa a Domnului tau şi apoi mai vorbim. Ca să nu mai vorbim de slăbiciuni umane de ultima speţă pe care le are Dumnezeu, ca Gelozia şi Ura (mânia) pentru care a cerut moartea a mii de oameni.

 • Gigel61

  Dan, iti este asa de greu sa intelegi? Echivalarea cu prostitutia rezulta din scopul acelei ‘casatorii”, satisfacerea nevoilor sexuale ale barbatului intr-o perioada de timp.

 • http://totedati.blogspot.ro/ Toderel Adrian-Aurel

  Și la « creștini » nu e la fel? Te poți căsători lega azi și poți divorța mîine iar dacă ai și avere lași jumătate soției indiferent cum ai obținut-o

  Iar cît timp sunt căsătoriți nu prea cred că bărbatul poate scăpa de obligațiile conjugale măsurate în bani, adică să stea căsătorit și să nu contribuie cu nimic în bani la punga comună a familiei

  Oare cum e mai bine, ca la noi unde concubinajul e tolerat și în principiu dacă femeia n-a apucat să facă copii cu iubițelul acesta n-are nici un fel de obligații legale față de femeia cu care trăiește de multe ori ani de zile sau ca la ei, la musulmani, unde se pleacă de la aceeași realitate socială dar se încearcă oarecum legalizarea și instituționalizarea ei și sensul în care mai are și bărbatul unele obligații față de femeia sau femeile cu care trăiește?

  Nu cred că în hadis-ul care permite astfel de căsătorii se spune în mod direct de obligația de a-ți plăti în sens de salariu nevasta pentru că ți-e nevastă ci mai mult ca la creștini, sau ca în biblie ca să fim și mai preciși, se vorbește de obligația bărbatului de a contribui și el la bunăstarea familiei deci de a-și ajuta familia și nevasta inclusiv cu bani

  Iar cum în islam se permite poligamia, să ai mai multe neveste, nici măcar nu e vorba de o nevastă temporară ci pur și simplu de una în plus!

 • Dilara

  Dl. Dan,
  Va inselati, biserica nu a incercat sa-l convina pe om ca D-zeu are nevoie de mijlocitori. D-zeu nu are nevoie de asa ceva. Daca ati citi Bibia de la A la Z cu atentie poate v-ati schimba parerile.

 • Dilara

  Dl. Dan, inainte de a recomanda cuiva sa citeasca Vechiul Testament cu scopul de a vedea un D-zeu rau, gelos si plin de ura, asa cum intelegi tu, iti recomand sa citesti tu in primul rand Vechiul Testament si sa vezi motivele pentru care unele popoare pagane au fost extermninate sau imputintate la numar prin moarte. Ia citeste tu ce uraciuni faceau acele popoare pagane.

 • Maya Yovan

  da e mai greu ca daca mai ai 4 sotii ai dat de greu tu femeie

 • Pop Aurica-mihaela

  ,,La origini, se pare ca am “plecat impreuna” pe parcurs ne-am pierdut.” ……………………… Da asa este ….fiecare s-a ratacit in felul si in infernul lui ….
  Dar cred ca munca depusa de Dumnezeu la facerea acestei lumi (, inceputa cu prima zi ….si terminand cu ziua a sasea, cand l-a creat pe om ) trebuie apreciata. Doar asa dam dovada de ascultate si iubire. (cuvantul zi in traducerea veche reprezentand o perioada de timp nedefinita ….o era ..etc ca si astazi cuvantul vreme)
  S-au ratacit oitele turmei in momentul in care pastorul a disparut…..o parabola ….dar un adevar…..Noi nu stim planul lui Dumnezeu , desi uni se lauda ca-l stiu. Cred ca specia cea mai de rasul si plansul lui Dumnezeu ramanem noi oamenii , si de aceea in a sasea zi (vreme de creatie) nu a mai zis la sfarsit …..ca si in celelalte zile, ca a vazut ca este bine. Am primit liberul albitru dar ce facem cu el…….e can can.

 • Fatima

  insusi profetul l.a numit pe Ali succesorul sau in fata tuturor musulmanilor intr-un ultim discurs spre finalul vietii sale..suniti nu accepta acest lucru verbal dar este mentionat chiar si in relatarile sunite cat si cele shiite acest lucru. Succesiunea i.a fost luata de catre companionii profetului care eseau instariti financiar in acea vreme,iar oamenii aveau castiguri de pe urma acestei aleferi. Shiiti nu se bat in semn de pedeapsa ci este un simplu obicei de jale si planset ale celor iubiti Luca 23:48/18:23. Ploaie cu sange a fost in ziua de sacrificiu a Imamului Husain si a familiei acestuia a companionilor lui si a copiilor imamului. (anul 685) https://m.youtube.com/watch?v=nN_yLS05FwY
  shiish

 • Fatima

  Profetul a prezentat tuturor pe cei ai casei ca fiing el insusi.fiica sa Fatima .sotul ei Ali Si fii lor Hasan si Husain .iar reltarile puritatii lor si a descendentilor acestora aveu s fie de urmat,insa la moartea profetului islamul a intampinat problemele aduse de viitorii trei conducatori.companioni ai profetului.abu bakar,omar si usman ..pana cand Ali ,succesorul de drept a ajuns sa preia conducerea islamului deja fusese intors pe toate partile cu lucruri adaugate si scoase de caliphi anteriori.imamii cei 12 care aveau sa urmeze la conducere dupa ultimul profet aveau ca scop apararea islamului si conducerea pe urmele care fusesera lasate de profet .suniti nu au numele de la sunna care inseamna obiceiurile profetului care aveau sa fie urmate ci a fost acest nume dat de califul muawia care a participat in distrugere si el la urma lui cat s.a putut dar mai discret..fiul muawiei yazid s.a aruncat asupsa lui husain cu intentia de a.l sacrifica ceea ce s.a si intamplat in karbala in ziua a 10-a din luna muharram prima luna a calendarului islamic ,in anul 685

 • Fatima

  evreu-crestin-musulman..este o continuitate..asa cum multi evrei nu au acceptat crestinismul ,nici crestinii nu au acceptat islamul mai departe..cartile sunt legate una de cealalta insa torah(cartea evreilor data lui moise si biblia la traduceri a fost modificata si insemnatatea s.a pierdut,pe cand quranul s.a mentinut 1400de ani fara a se schimba sau adauga un punct.se incurajeaza citirea in araba pentru a intelege adevaratul sens .aceasta se face doar cu un invatat in explicarea cartii nu se ia nimic dupa cum intelege fiecare.nu este permis nici in romana a fi citita traducerea sensurilor(aceasta se gaseste de fapt -nu exista traducerea koranului ci doar traducerea sensurilor-care si aceasta este foarte gresit interpretata) tafseer al quran-explicatia sensurilor quranului ,sunt volume in serie pentru intelegera acesteia sa nu se ajunga la idei gresite.Isus pacea asupra lui va venii la sfarsit dar nu ca profet deoarece timpul lui ca profet a fost atunci iar cand se va intoarce va veni pentru a.l omora pe dajjal/anticristul si va fi impreuna cu ultimul imam descendent al profetului si cultimul conducator de drept care se afla in ocultatie prin voia lui Dumnezeu.

 • Fatima

  like pentru idei si felul de a le afisa. Totusi daca mai apuci sa treci pe aici iti recomand sa cauti despre filozofia imamului jafar al sadiq ibne muhammad baqir!

 • Fatima

  Foarte corect..Isus se ruga creatorului nu lui insusi.Dumnezeu ca si creator a tot ce exista ..evident Isus doar un Profet mai inalt in pputeri ca altii,dar doar un trimis al lui Dumnezeu..Toti au spus Tatal meu cand s.au adresat Domnului.Isus care avea nevoile lumesti ,mancare ,bautura,odihna si eliminarea fecalelor-cum sa indraznim macar sa spunem ca ar fi dumnezeu pe pamant ??Dumnezeu nu are nevoie de noi,noi aven nevoie de el,daca noi nu ne rugam la el nu ii facem lui un rau si de pierdut tot noi avem.credincios sau ateu fiind totul trebuie sa fie rational nu cum se practica acum-din auzite-sau:asa am vazut si am continuat traditia..

 • Fatima

  Isus s.a nascut fara tata dintr-o minune si este chemat fiul lui Dumnezeu,atunci Adam care a fost creat -nu din mama -nu din tata..de ce nu ii spun lui ca ar fi Dumnezeu ,crestinii? Fereasca Dumnezeu..

 • Fatima

  Cred in Isus si il iubesc,este unul dintre cei 124000 de trimisi ai creatorului dar nu pot spune ca este fiul Domnului cand Dumnezeu nu are inceput si sfarsit,nu are tata sau mama ,nu are fi si fiice.Calea(pentru cei ce.l urmeaza),adevarul(pt ca ti.a aratat calea ,cine nu recunoaste este alt ceva) si viata(vesnica pt cei ce.au crezut in ce a propavaduit si care a urmat calea cea aratata de el -nu pt cei ce au sustras din religie ce i-a placut sau ce i-a convenit).Daca sunteti preot ar trebui sa stiti ca este interzisa inchinarea la idoli si chip cioplit(icoane,statui,etc).Alcolul este si el interzis in cele 10porunci alaturi de inchinarea la idoli,totusi vinul fermentat (alcol) se imparte in biserica la diferite evenimente si preotii il savureaza la pomeni alaturi de toata lumea,este corect? La cine se refera Isus cand spune in biblie ca a venit timpul cand trebuie sa plece ,ca doar dupa plecarea lui va veni comforterul(cel care aduce linistea/comfortul -in biblia originala Ahmed-doar profetul Muhammad a fost numit Ahmed. Plus- ce mai spuneti despre ce scrie in Deuteronom 33: 2 ?

 • Fatima

  Sinai muntele de unde a inceput profetia lui Moise, Seir muntele de unde a inceput profetia lui Isus,iar Paran( denumirea a jabal al noor)-muntele luminii -inceputul profetiei lui Mohammad .In quran scrie ca se va ridica unul dintre ei care nu va fi invatat si va vorbii prin el insusi Dumnezeu-daca erea invatat lumea putea spune ca a iscosit toate lucrurile acelea care au fost transmise(koranul),dar cum se face ca acea carte de acum 1400de ani a scos la lumina-chimia,fizica,matematica,filozofia,anatomia etc?????

 • Fatima

  Craciun -sarbatoare pagana .nu are nimic in comul cu crestinismul…un obicei inventat de oameni care nu doar ca nu are nimic in comun cu isus care nu s.a nascut in iarna ci si data nasterii au imprumutat-o de la zeii greci.hristos la fel…crestin sau alt ceva..omul ca sa creada are nevoie de niste minuni credibile..eu cred in Quran care este o minune in fata mea,o vad ,este dovada a tuturor subiectelor de cand a aparut pana la sfarsitul omenirii ,dar minunea care a vazut.o altul cu ochii lui nu este o minune pentru mine.pentru mine minune este ce vad eu,exemplul din fata ochilor mei nu doar ce scrie undeva ca ar fi vazut cineva sau ca s.ar fi intamplat.in Quran gasesti toate minunile astea vii si actuale .nu este o carte care cu timpul s.a invechit si si.a pierdut din valoare.din contra .in zilele noastre continua sa apara lucruri si sa se faca descoperiri noi care prin quran acestea au fost au fost prezentate cu 1400 de ani in urma cand omul erea mult inapoiat de tehnologia de astazi si de cercetarile care au scos acum la iveala multe .

 • Fatima

  Prostitutie?? Pe mine ma bufneste rasul:))) crestini care au citit biblia ,ar trebuii sa stie ca nu unul sau doi ci toti trimisii au avun sotii fara numar si concubine si mai multe ca sotii.nu a fost data limita la casatorie pana la profetul Mohammed cand Dumnezeu a spus 4 la numar si stop. Casatoria temporara a fost si aceast(cunoscuta ca si concubinaj)de la inceputuri. Iar despre varsta de casatorie ca toti se mira atat..fecioara Maria l.a nascut pe isus la doar 12,ani. Solomon a avut 1000 o mie de neveste si concubine. Spre deosebire de barbati care sunt la numar cati sunt,femeile au fost de cel putin 6 ori mai mult dintotdeauna iar in urma luptelor si a razboaielor femeile ramase singure ar fi ajuns prostituate ,sa-si vanda corpul pt a se putea intretine si a-si intretina copiii sau sa devina sotia cuiva in casatoria temporara unde i se aloca un trai decent,casa,haine,masa si protectia sotului.

 • Fatima

  Nnu este cumparare.casatoria este un contract care are inclus contractul prenuptial sa ii zicem asa unde se scriu conditiile ambilor soti daca au de impus ceva sau de cerut.pe langa asta fie casatoria temporata sau permanenta se da cadou de nunta (meher-zestre) care o da barbatul femeii .la care se inteleg si cad de comun acord ca fiind un cadou de nunta de la barbat pentru femeie.poate fi proprietate,bani,bijuterii pe care le foloseste femeia dupa bunul plac sau la un moment ii vor fi de folos la eventuala moarte a sotului.nu este ceva obligatoriu,este dreptul femeii-poate renunta la acest cadou daca vrea.poate lua acest cadou inainte de consumarea casatoriei sau pe parcursul anilor.poate pune conditia ca ceva sa i se dea daca barbatul va divorta de ea la un moment dat-iar pana la alocarea celor cerute divortul nu se va putea pronunta..este o protectie pentru femeie sau o asigurare sa ii zicem am putea.fiecare face acest lucru dupa starea financiara pe care o are..femeia trebuie tinuta cel putin la fel cum obisnuia sa traiasca inainte de casatorie-nu mai rau de.atat

 • Fatima

  Femeia dintr.o casatorie temporara este sotie legala iar copiii eventual care se vor naste voi fi legitimi iar tatal are toate obligatiile asupra cheltuielilor si intretinerii acestora..casatori permanente sunt permise,4.DOAR in conditia in care barbatul isi ia angajamentul sa nu faca diferente de nici un fel intre sotii.trebuie sa.si imparta timpul intre sotii in mod egal si ce.i da uneia sa.nu.i dea alteia mai putin.este un lucru ft greu de echilibrat si nu prea este posibil in zilele astea..sa intelegem ca inainte nu ereau casatorii din dragoste ca se topeau unul dupa altul.de multe ori rea pentru ajutorul femeilor sau pentru a stabilii relatii amicale si de pace intre clanuri iar prin casatorie aceste angajamente se respectau..femeia nu poate fi casatorita impotriva vointei ei,fara acordul ei-aceasta este o obligatie nepermisa in islam.

 • Fatima

  Crestini dupa cristos pt ca il venerati pe cristos..musulmanii nu il venereaza pe muhammed ci doar urmeaza legea islamica si invataturie..religia este islam iar oamenij numiti musulman -supus lui Dumnezeu cel unic

 • Fatima

  Nu neaparat. Se fac si casatorii temporare pe perioada nedeterminata care se pot transforma in casatorii permanente.femeia nu va mai avea alte relatii pe parcursul acesteia iar copiii vor fi legitimi cu aceleasi drepturi care le au copiii din casatoria permanenta

 • Fatima

  femeia dintr-o casatorie temporara nu va avea relatii cu alti barbati.copilul va fi legal si va avea aceleasi drepturi ca si alti copii ai tatalui sau din casatorii permanente

 • Dilara

  Dna Fatima, crestinii se inchina Creatorului, nu creaturii. Adam este creatura lui Dumnezeu.

 • Fatima

  Si Isus este tot una dintre creatia Creatorului

 • http://totedati.blogspot.ro/ Toderel Adrian-Aurel

  Dimpotrivă! Cred că bărbatul e ăla care a dat de greu cu 4 soții! Cu una și e al naibii de greu să păstrezi pacea după ce încep să treacă anii peste flacăra iubirii deja cu două începe greul mai ales dacă fac și copii.

  Eu cred că sunt șanse mai mari ca cele 2, 3 sau 4 soții să se înțeleagă între ele și să se ajute la muncile casnice care revin părții feminine în familie față de sarcinile formale și informale ale bărbatului care acum trebuie să muncească de 4 ori mai mult dacă vrea să aibe 4 soții mulțumite și fericite!

  Că dacă se pricopsește cu 4 soții nervoase și supărăcioase om s-a făcut!

  Singurul avantaj e că la 50 – 60 de ani poți avea o nevastă tînără și focoasă în pat fără a cădea în ridicolul milionarilor, miliardarilor și vedetelor din occident care pentru același privilegiu absolut normal trebuie să toace bani și să facă pe tinereii aiurea în tranvai cu rezultatele pe care le vedem zilnic pe tembelizoare

Previous post:

Next post: