Deosibirea între musulmanii Sunniţi şi cei Şiiţi ?

by PREOT TEODOR on February 14, 2011 · 66 comments


Mi s-a adresat zilele acestea o întrebare la care doresc să răspund prin intermediul acestui articol:

Spuneţi-mi  vă rog care este diferenţa între musulmanii Şiiţi şi cei Sunniți ?

Sub umbrela Islamului există două grupări majorei  care se numesc Sunniți şi Şiiţi. Acestea se mai împart între ele în alte subdiviziuni, totuşi în mare, aceste două, formează islamul de azi. Pentru a înţelege deosebirea dintre ele, este nevoie să mergem înapoi în istorie şi să vedem,

Când s-a produs divizarea ?

Mohamed, fondatorul islamului, a murit în anul 632 d.H. Odată cu moartea lui, s-a produs şi divizarea în islam. După moartea lui, mulţi au fost ceia care au râvnit la poziţia pe care a avut-o Mohamed. Întrebarea “Cine trebuie să fie următorul descendent al lui Mohamed?”, a produs divizarea în islam. Cea mai mare parte dintre musulmani, au căzut de acord ca descendentul lui Mohamed, numit Calif, trebuie să fie un lider ales de comunitatea islamică. Ca rezultat, ei şi-au ales primul Calif, pe nume Abu-Bakr, care a fost unul din cei mai apropiaţi prieteni şi sfătuitori în timpul vieţii lui Mohamed. Gruparea aceasta a fost  numită Suni, care  se traduce din limba arabă:  “unul care urmează tradiţia profetului”. Cea de a doua grupare de musulmani, nu au fost de acord cu o astfel de alegere a urmaşului lui Mohamed. Ei au insistat pe poziţia că Califul trebuie să fie o persoană din familia şi rudenia lui Mohamed. Astfel nu au primit Califatul lui Abu-Bakr, ci pentru ei primul Calif în islam este considerat Ali, verişorul şi ginerele lui Mohamed. Această grupare de musulmani, a fost numită  “Şia” sau “Şiiţi”. Cuvântul “Şia” este cunoscut şi ca “Şia-t-Ali”, ceea ce se traduce : “partida lui Ali”.

Declaraţia de credinţă

Declaraţia de credinţă a Sunniților diferă de cea a Şiiţilor. De exemplu, sunnitul trebuie să spună:

Nu este Dumnezeu înafara de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah.

Pentru Şiiţi, această declaraţie sună diferit, şi anume, ei trebuie să spună:

“Nu este alt Dumnezeu înafara de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah, Ali este prietenul lui Allah, succesorul mesagerului lui Allah şi primul său Calif.”

De aici devine foarte evident că în gruparea Şiită, Ali este una din persoanele cheie, ceea ce nu este la Sunniţi.

Atitudinea faţă de Halifi

Pentru Sunniți, Ali a fost cel de al 4-lea Calif, în timp ce pentru Şiiţi, el este primul. Ali a fost Calif timp de 4 ani, apoi în timp ce se ducea la rugăciune, unul din musulmani l-a omorât cu sabia. După el, au urmat cei doi fii ai lui;  Hasan şi apoi Husain. Primul a fost Calif timp de 5 luni, după care soţia lui l-a otrăvit. După el fratele său Husein a devenit Calif şi a fost omorât tot de către musulmani în război. Şiiţii îşi iau asupra lor această vină a morţii lui Husein şi de aceea există 10 zile în an, în care ei îşi plâng greşeala, se bat cu pumnii în piept şi apoi cu lanţuri(sau alte obiecte ascuţite) se bat pe spate. Intenţionat îşi varsă sângele, pentru păcatele strămoşilor lor.

La baza originii mişcării Şiite stă Ali şi apoi Husein prin descendenţa cărora  au venit şi ceilalţi Imami.Şiiţii sunt de părerea că Imamii sunt  fără păcat şi fără greşeală. Ei spun că Mohamed n-a avut destul timp ca să explice toate revelaţiile sale, de aceea  Ali şi descendenţii săi, sunt sursa cea mai credibilă pentru a face de cunoscut revelaţiile lui Mohamed. Venerarea Imamilor nu este  agreată de partea Sunnită şi aici este una din pricinile din care cele două grupări s-au despărţit.

Ultimul Imam – Mohamed Al-Mehdi

Linia descendenţilor lui Mohamed la postul de Califat, a luat sfârşit când cel din urmă Imam, sau Calif, “Mohamed Al-Mehdi” a venit. Mehdi n-a avut fraţi şi la vârsta de 4 ani a dispărut. Şiiţii cred că Mehdi n-a murit, ci mai degrabă a fost ascuns aici pe pământ. Tot ei cred că el trăieşte aici pe pământ şi aşteaptă timpul potrivit ca să se facă descoperit. Ei mai spun că la sfârşitul vremii, Mehdi se va întoarce însoţit de 313 lideri care au fost cei mai puternici din istoria omenirii, inclusiv şi Isus va fi printre ei. Sunniții cred şi ei în venirea lui Mehdi, dar ei îl aşteaptă să vină pentru prima dată la sfârşitul vremii, nu a doua oară. Şi aici iarăşi apare diferenţă între ei.

Acceptarea Hadiselor

Hadisele sunt cărţile scrise de oamenii apropiaţi lui Mohamed, în care sunt relatate cuvintele şi viaţa lui. Pentru Musulmani, hadisele se ridică aproape la acelaşi rang ca şi însuşi Coranul. Şiiţii nu primesc unele din hadise, ca de exemplu cele ce aparţin Aishei(soţiei lui Mohamed), lui Abu-Bakr, Umar, etc. Din cauza că aceştia au avut atitudini greşite(în opinia lor) faţă de Ali. Faptul că ei nu primesc toate Hadisele duce la multe alte diferenţe între Sunniți şi Şiiţi ce ţin de practică şi crez. De exemplu Sunniţii trebuie să se roage de 5 ori în zi, în timp ce Şiiţii se pot ruga numai de 3 ori. Apoi între Şiiţi este foarte dezvoltată căsătoria temporară. De exemplu, atunci când un bărbat călătoreşte într-o localitate departe de casa sa, el poate să-şi ia o soţie vremelnică, cu care va întreţine relaţii sexuale pe parcursul aflării lui acolo. Mula (preotul islamist), le va face cununia şi cei doi pot trăi fără probleme împreună. Cu alte cuvinte, este un fel de prostituţie legală, pe care încearcă să o legalizeze şi înaintea Lui Dumnezeu. După ce bărbatul pleacă din localitatea dată, el divorţează de această femeie şi ea este liberă să se căsătorească din nou cu cine doreşte. Această practică era dezvoltată şi în timpul lui Mohamed. Mai apoi, în unele comunităţi sunnite a fost interzisă o astfel de căsătorie.

Bine înţeles că între aceste grupări există multe alte diferenţe, însă în general, acestea stau la bază.

Trimite prietenilor tăi:

Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
 • dan

  Gigele, ateismul nu-i o institutie ca biserica sa invete pe cineva ceva. Faptul ca tu urai pe cineva se datoraza strict maeriei cenusii din capul tau mica in care mintea sta lejera. Ateul este unul care pur si simplu nu crede niste povesti lipsite de suport logic, nu unul care ii uraste pe altii. Aia au probleme care se trateaza sau … nu. E bine daca tu ai reusit sa te tratezi prin religie. Efectul placebo se speculeaza deja de multi producatori de medicamente cu efecte reale zero.

 • dan

  Gigele, tu chiar nu ai nici o treaba cu ce spune omul, tu crezi doar ce vrei tu si presupui, ca si atunci cand citesti biblia, ca toti spunem ceea ce vrei tu , chiar daca nu o facem.
  2- nu este o contradictie, fptul ca tu crezi in ceva ce nu exista este o realitate si el nu uraste asta
  3- aia de la revolutia franceza care au omorat niste cardinali imbuibati erau si ei crestini, stai linistit, dar erau constienti ca acei preoti erau niste escroci profitori si i-au pedepsit cum au crezut ei atunci ca e bine, in spiritul revolutiei. Biserica insa a facut rau nuor oameni care nu aveau nimic cu ea, ca Giordano Bruno, care, apropo, era calugar catolic, dar care, spre deosebire de tine vedea mai departe de patrafirul popilor.
  7- tohmai spunea ca atunci cand te-ai nascut nu erai nici credincios, nici ateu. pur si simplu nu stiai nimic despre religie. Ca sa fi ateu trebuie sa sti despre religie in general ca sa te indoiesti de ea, nu sa fi ignorant

 • dan

  Nu stie nimeni cum au fost scrise aceste carti, cert este ca Biblia, cel putin, a fost modificata si adaptata de-a lungul timpului ca sa le cada bie popilor. Deci, este o poveste menita sa serveasca intereselor unora. “CEA MAI MARE REALIZARE A BISERICII A FOST SA-L CONVINGA PE OM CA DUMNEZEU ARE NEVOIE DE MIJLOCITORI”

 • dan

  cUM ARATA VIATA ASTA DIN ELE? Ca m-ai facut curios.
  Cred ca trebuie sa stai de vorba cu un medic.

 • dan

  touche, cum zice rusu.

 • dan

  asta e ca-n bancul ala cu tipul care ajunsese sa fie propriul nepot in urma unor casatorii complicate in randul membrilor familiei.
  Ca sa fi propriul tau tata trebuie sa faci un copil cu propria mama. Daca esti tatal fratelui tau … se numeste incest. Hai ca nu prea stiti voi astia cu biserica ce vorbiti. Ce e interesant la voi, este faptul ca nu sim’iti nevoia unei explicatii rationale pentru prostiile in care credeti cum cred eu in gravitatie. Diferenta este ca eu am dovezi.

 • dan

  Nu dispare ridicolul prietene. Iti anuleaza tie capacitatea de a mai rationa, crezand neconditionat toate ineptiile de pe pemant. Apropo, porcul bunicii zbura aseara peste casele vecinilor.

 • dan

  Realitatea este asta pe care o vedem cu totii parinte. Problema ta este ca tu nu faci diferenta intre o poveste pe care ai citit-o intr-o carte scrisa de altii ca tine sau ca mine si realitatea. Cand spui ca asta e realitatea trebuie sa te bazezi pe ceva palpabil, demonstrabil, nu doar pe feptul ca asa crezi tu pentru ca te simti tu patruns de inspiratia divina si … nu ti-ai mai luat medicamentele de un an. Copii cred povesti ca cele cu Mos Craciun, si ei sunt convinsi ca exista asa cum esti si tu convins ca exista dumnezeu desi nici ei, ca si tine, nu l-au intalnit niciodata. Cu varsta insa, omul se maturizeaza, incepe sa rationeze si nu mai crede povestile cu Mos Craciun. Penru ca asa e normal. Tu de ce continui sa crezi in lucruri pentru care nu ai nici o dovada ca exista?

 • dan

  El nu face diferenta intre ele.

 • dan

  Pentru ca asa trebuie sa faca si cu cea permanenta. Si tiganii isi cumpara nevestele, dar asta nu inseamna ca tigancile sunt prostituate.

 • dan

  Aloooo, ce spuneai ca n-a proprovaduit Domnul? Sau cum n-a propovaduit? Ia citeste tu Vladutule Vechiul Testament sa vezi cati oameni au murit din porunca directa a Domnului tau şi apoi mai vorbim. Ca să nu mai vorbim de slăbiciuni umane de ultima speţă pe care le are Dumnezeu, ca Gelozia şi Ura (mânia) pentru care a cerut moartea a mii de oameni.

 • Gigel61

  Dan, iti este asa de greu sa intelegi? Echivalarea cu prostitutia rezulta din scopul acelei ‘casatorii”, satisfacerea nevoilor sexuale ale barbatului intr-o perioada de timp.

 • http://totedati.blogspot.ro/ Toderel Adrian-Aurel

  Și la « creștini » nu e la fel? Te poți căsători lega azi și poți divorța mîine iar dacă ai și avere lași jumătate soției indiferent cum ai obținut-o

  Iar cît timp sunt căsătoriți nu prea cred că bărbatul poate scăpa de obligațiile conjugale măsurate în bani, adică să stea căsătorit și să nu contribuie cu nimic în bani la punga comună a familiei

  Oare cum e mai bine, ca la noi unde concubinajul e tolerat și în principiu dacă femeia n-a apucat să facă copii cu iubițelul acesta n-are nici un fel de obligații legale față de femeia cu care trăiește de multe ori ani de zile sau ca la ei, la musulmani, unde se pleacă de la aceeași realitate socială dar se încearcă oarecum legalizarea și instituționalizarea ei și sensul în care mai are și bărbatul unele obligații față de femeia sau femeile cu care trăiește?

  Nu cred că în hadis-ul care permite astfel de căsătorii se spune în mod direct de obligația de a-ți plăti în sens de salariu nevasta pentru că ți-e nevastă ci mai mult ca la creștini, sau ca în biblie ca să fim și mai preciși, se vorbește de obligația bărbatului de a contribui și el la bunăstarea familiei deci de a-și ajuta familia și nevasta inclusiv cu bani

  Iar cum în islam se permite poligamia, să ai mai multe neveste, nici măcar nu e vorba de o nevastă temporară ci pur și simplu de una în plus!

 • Dilara

  Dl. Dan,
  Va inselati, biserica nu a incercat sa-l convina pe om ca D-zeu are nevoie de mijlocitori. D-zeu nu are nevoie de asa ceva. Daca ati citi Bibia de la A la Z cu atentie poate v-ati schimba parerile.

 • Dilara

  Dl. Dan, inainte de a recomanda cuiva sa citeasca Vechiul Testament cu scopul de a vedea un D-zeu rau, gelos si plin de ura, asa cum intelegi tu, iti recomand sa citesti tu in primul rand Vechiul Testament si sa vezi motivele pentru care unele popoare pagane au fost extermninate sau imputintate la numar prin moarte. Ia citeste tu ce uraciuni faceau acele popoare pagane.

 • Maya Yovan

  da e mai greu ca daca mai ai 4 sotii ai dat de greu tu femeie

Previous post:

Next post: