Deosibirea între musulmanii Sunniţi şi cei Şiiţi ?

by PREOT TEODOR on February 14, 2011 · 39 comments


Mi s-a adresat zilele acestea o întrebare la care doresc să răspund prin intermediul acestui articol:

Spuneţi-mi  vă rog care este diferenţa între musulmanii Şiiţi şi cei Sunniți ?

Sub umbrela Islamului există două grupări majorei  care se numesc Sunniți şi Şiiţi. Acestea se mai împart între ele în alte subdiviziuni, totuşi în mare, aceste două, formează islamul de azi. Pentru a înţelege deosebirea dintre ele, este nevoie să mergem înapoi în istorie şi să vedem,

Când s-a produs divizarea ?

Mohamed, fondatorul islamului, a murit în anul 632 d.H. Odată cu moartea lui, s-a produs şi divizarea în islam. După moartea lui, mulţi au fost ceia care au râvnit la poziţia pe care a avut-o Mohamed. Întrebarea “Cine trebuie să fie următorul descendent al lui Mohamed?”, a produs divizarea în islam. Cea mai mare parte dintre musulmani, au căzut de acord ca descendentul lui Mohamed, numit Calif, trebuie să fie un lider ales de comunitatea islamică. Ca rezultat, ei şi-au ales primul Calif, pe nume Abu-Bakr, care a fost unul din cei mai apropiaţi prieteni şi sfătuitori în timpul vieţii lui Mohamed. Gruparea aceasta a fost  numită Suni, care  se traduce din limba arabă:  “unul care urmează tradiţia profetului”. Cea de a doua grupare de musulmani, nu au fost de acord cu o astfel de alegere a urmaşului lui Mohamed. Ei au insistat pe poziţia că Califul trebuie să fie o persoană din familia şi rudenia lui Mohamed. Astfel nu au primit Califatul lui Abu-Bakr, ci pentru ei primul Calif în islam este considerat Ali, verişorul şi ginerele lui Mohamed. Această grupare de musulmani, a fost numită  “Şia” sau “Şiiţi”. Cuvântul “Şia” este cunoscut şi ca “Şia-t-Ali”, ceea ce se traduce : “partida lui Ali”.

Declaraţia de credinţă

Declaraţia de credinţă a Sunniților diferă de cea a Şiiţilor. De exemplu, sunnitul trebuie să spună:

Nu este Dumnezeu înafara de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah.

Pentru Şiiţi, această declaraţie sună diferit, şi anume, ei trebuie să spună:

“Nu este alt Dumnezeu înafara de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah, Ali este prietenul lui Allah, succesorul mesagerului lui Allah şi primul său Calif.”

De aici devine foarte evident că în gruparea Şiită, Ali este una din persoanele cheie, ceea ce nu este la Sunniţi.

Atitudinea faţă de Halifi

Pentru Sunniți, Ali a fost cel de al 4-lea Calif, în timp ce pentru Şiiţi, el este primul. Ali a fost Calif timp de 4 ani, apoi în timp ce se ducea la rugăciune, unul din musulmani l-a omorât cu sabia. După el, au urmat cei doi fii ai lui;  Hasan şi apoi Husain. Primul a fost Calif timp de 5 luni, după care soţia lui l-a otrăvit. După el fratele său Husein a devenit Calif şi a fost omorât tot de către musulmani în război. Şiiţii îşi iau asupra lor această vină a morţii lui Husein şi de aceea există 10 zile în an, în care ei îşi plâng greşeala, se bat cu pumnii în piept şi apoi cu lanţuri(sau alte obiecte ascuţite) se bat pe spate. Intenţionat îşi varsă sângele, pentru păcatele strămoşilor lor.

La baza originii mişcării Şiite stă Ali şi apoi Husein prin descendenţa cărora  au venit şi ceilalţi Imami.Şiiţii sunt de părerea că Imamii sunt  fără păcat şi fără greşeală. Ei spun că Mohamed n-a avut destul timp ca să explice toate revelaţiile sale, de aceea  Ali şi descendenţii săi, sunt sursa cea mai credibilă pentru a face de cunoscut revelaţiile lui Mohamed. Venerarea Imamilor nu este  agreată de partea Sunnită şi aici este una din pricinile din care cele două grupări s-au despărţit.

Ultimul Imam – Mohamed Al-Mehdi

Linia descendenţilor lui Mohamed la postul de Califat, a luat sfârşit când cel din urmă Imam, sau Calif, “Mohamed Al-Mehdi” a venit. Mehdi n-a avut fraţi şi la vârsta de 4 ani a dispărut. Şiiţii cred că Mehdi n-a murit, ci mai degrabă a fost ascuns aici pe pământ. Tot ei cred că el trăieşte aici pe pământ şi aşteaptă timpul potrivit ca să se facă descoperit. Ei mai spun că la sfârşitul vremii, Mehdi se va întoarce însoţit de 313 lideri care au fost cei mai puternici din istoria omenirii, inclusiv şi Isus va fi printre ei. Sunniții cred şi ei în venirea lui Mehdi, dar ei îl aşteaptă să vină pentru prima dată la sfârşitul vremii, nu a doua oară. Şi aici iarăşi apare diferenţă între ei.

Acceptarea Hadiselor

Hadisele sunt cărţile scrise de oamenii apropiaţi lui Mohamed, în care sunt relatate cuvintele şi viaţa lui. Pentru Musulmani, hadisele se ridică aproape la acelaşi rang ca şi însuşi Coranul. Şiiţii nu primesc unele din hadise, ca de exemplu cele ce aparţin Aishei(soţiei lui Mohamed), lui Abu-Bakr, Umar, etc. Din cauza că aceştia au avut atitudini greşite(în opinia lor) faţă de Ali. Faptul că ei nu primesc toate Hadisele duce la multe alte diferenţe între Sunniți şi Şiiţi ce ţin de practică şi crez. De exemplu Sunniţii trebuie să se roage de 5 ori în zi, în timp ce Şiiţii se pot ruga numai de 3 ori. Apoi între Şiiţi este foarte dezvoltată căsătoria temporară. De exemplu, atunci când un bărbat călătoreşte într-o localitate departe de casa sa, el poate să-şi ia o soţie vremelnică, cu care va întreţine relaţii sexuale pe parcursul aflării lui acolo. Mula (preotul islamist), le va face cununia şi cei doi pot trăi fără probleme împreună. Cu alte cuvinte, este un fel de prostituţie legală, pe care încearcă să o legalizeze şi înaintea Lui Dumnezeu. După ce bărbatul pleacă din localitatea dată, el divorţează de această femeie şi ea este liberă să se căsătorească din nou cu cine doreşte. Această practică era dezvoltată şi în timpul lui Mohamed. Mai apoi, în unele comunităţi sunnite a fost interzisă o astfel de căsătorie.

Bine înţeles că între aceste grupări există multe alte diferenţe, însă în general, acestea stau la bază.

Trimite prietenilor tăi:

Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
 • http://www.moldovacrestina.net Preot Vasile Filat

  Mulțumesc pentru explicație.

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Cu placere deosebita!

 • Radu Blendarencu

  Interesant articol. Si eu ma intrebam care este diferenta dintre ei. Acum am inteles

 • http://www.facebook.com/condur.calinroberto Condur Calin Roberto

  Interesanta ,dar shi foarte complicat islamul asta,.E bine sa fi barbat in aceasta religie. :-)
  Lucrez cu multzi musulmani in firma,shi am observat din relatarile lor coranul are ceva in comun cu vechiul testamen.pana la Avram nu pare mare diferentza.,La origini, se pare ca am “plecat impreuna” pe parcurs ne-am pierdut.

 • Romansolo

  Pana la urma cum il chema: Mohamed, sau Mahomed. Ca doar le spune mahomedani, nu mohamedani.

 • Caffa

  Muhammad – asta e numele corect.
  Este greșit să spui mohamedani sau muhamedani … se spune musulmani.

 • Aristide Buzuloiu

  Multumesc fie si ca informatie primara ! Pe mine ma preocupa azi 2 teme : 1.Tema MISCARII ECUMENICE MONDIALE de reconciliere a tuturor RELIGIILOR MONOTEISTE…!? LA ACEASTA TEMA, pot fi si partial initiat sau chiar disponibil sa pot participa la varii debateri cu cei mai instruiti
  2.Tema: DAR MUSULMANII azi sub TINTA distrugerii lor de catre imperialismului american, nu au nevoie do o reala SOLIDARITATE spirituala care SA LE CONFERE dreptul-garantia de a deveni O PUTERE ca religie zdrobitor de numeroasa si EXPLOATATA inuman de ASASINII straini – imi permit sa-i numesc Slugile Satanei- sa poata devini o majoritate RESPECTATA de toti ce azi sunt traitori vremelnici pe acest pamant…!?
  Va multumesc daca cineva ar dori sa-mi clarifice, aceste teme si poate si altele..
  Aristide Buzuloiu

 • Bope

  Din cate stiu de la un arab, Mahomed a fost acela din Coran. Acum nu mai ai voie (cica) sa folosesti numele ala, ca sa ramana unic. Poti sa-i zici copilului in schimb Mohamed.

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Isus Hristos a fost Dumnezeu in trup, Mohamed a fost un simplu om. Isus a trait plin de har si de adevar, fara pacat, Mohamed a fost un om pacatos ca oricine altul. De aici si explcatia de ce crestinii il venereaza pe Domnul Isus atit de mult.

 • http://www.facebook.com/people/Georgel-Merole-Teteromenil/100001553290528 Georgel Merole Teteromenil

  prostituţie legală!? mie imi pare un simplu concubinaj nu prostitutie … prostitutie mi se pare cam fortat ..

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Draga Georgel,
  parerea mea este ca nu poate fi concubinaj, deoarece acel act de casatorie temporara este insatit de un “legamint” de casatorie acordat de preotul islamist. AM spus “un fel” de prostitutie, deoarece conform hadis-urilor barbatul trebuie sa și mai plateasca aceasta sotie temporara.

 • Anonymous

   dar de ce il venerati atat de mult ca doar si el se ruga la Dumnezeu si daca se ruga la Dumnezeu inseamna ca nu putea fi el Dumnezeu nu? La mintea cocosului,in plus nu aveti nici un verset in care zice Isus sa va rugati la el si totusi o faceti,ca sa nu mai spun ca va rugati la icoane scanduri si bibelouri picatate….desi asta este prima porunca nu? “Nu iti face chip cioplit si te ruga la el,ca sunt un Dumnezeu gelos” parca asa era nu mai tin minte sigur oricum ii clar  ca Dumnezeu a zis ca esl este Unic,deci….

 • Anonymous

  si inca ceva,daca voi nemusulmanii numiti musulmanii mahomedani pe voi crestinii cum ar trebui sa va numim -ISUSISTI- :)) pe bune!

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  O fi mintea noastra, asa cum o socititi de “cocoș” dar cel putin mintea aceasta, Dumnezeu a binecuvântat-o să înțeleagă că sunt un păcătos si că Isus Hristos este Calea-Adevărul- și Viața si nimeni nu poate veni la Tatatăl decât prin El! Spre deosebire de noi, mintea dvs “normală” nu este la acel nivel ca sa inteleaga aceste lucruri deoseibit de adânci, dar care aduc atâta libertate fata de păcat, pe care nici măcar Mohamed n-a avut-o.
  Dumnezeu sa va binecuvinteze!

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Ati vazut in vre-un articol ca sa va numim “mohamedani” ?

 • Anonymous

   nu dvs,majoritatea crestinilor..

 • Anonymous

   nu mi-ati raspuns de ce il venerati?si  Allah Preainaltul a ales pentru musulmani un profet analfabet ca sa nu creada prostimea ca el ar putea scrie asa ceva un mesaj unic…chiar nu intelegeti puneti-va mintea la contributie ca sa intelegeti ca Mohammed (Pacea lui Allah sa fie asupra lui) era un om simplu si daca era analfabet cu ziceti voi,nu putea el sa inventeze un Coran cand nu stia nici sa scrie…deci este CLAR ca Allah a trimis mesajus asta omenirii!

 • Anonymous

  am scris mai multe comentarii nu vad pe nimeni sa baga in seama ce am scris,nu cred ca aveti raspunsuri sau nu aveti ce zice inseamna ca imi dati dreptate nu?

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Aceasta este un fel de a provoca pe oameni ?

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Aveti dreptate că Mohamed, “cel mai mare prooroc” a fost analfabet si n-a stiut nici a scri si nici a citi. Aceasta nu o spunem noi ci o spun musulmanii. Ma intreb si eu, daca dvs tineti sa spuneti ca fiecare virgula si punct din ele au fost de la Dumnezeu, atunci cum le-a redat Mohamed celor ce au scris in locul lui, daca el nici nu stia literele ?
  Cu privire la cine a adus revelatia, noi admitem ca pentru Mohamed ar fi fost greu sa alcatuiasca chiar toate versetele, desi nu este imposibil, totusi noi nu credem ca ingerul ce a adus revelatia a fost de la Dumnezeu, si uite de ce:
  http://crestinism-islam.com/2011/05/29/nger-sau-demon-cine-a-adus-revelatia-lui-mohamed/

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Dacă ne uităm în Dex, atunci în limba română se spune Mahomed, dar părerea mea este că aceasta nu contează atât de mult.

 • Mimi

  Daca esti preot cum poti spune o asemenea aberatie ? Nu poate fi Isus considerat Dumnezeu .Isus a fost trimisul lui  Dumnezeu .
  Ce fel de slujbe tii tu acolo la biserica ? Mai citeste din scripturile vechi si ai sa vezi cine a fost Isus.

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Tocmai că am citit Scripturile care sunt mai vechi decât Coranul si care spre deosebire de Coran, au viață în ele, de aceea am ajuns să cred din toată inima că Isus este Hristosul – Fiul Lui Dumnezeu!

 • Latifah

   Of… E fiul lui Dumnezeu sau insusi Dumnezeu? E incredibil cum nici macar voi  nu stiti cine e.

 • Latifah

  Semnele de punctuatie din Coran reies din intonatia cu care este recitat. Sau dumneavoastra cand dictati ceva cuiva ii dictati semnele de punctuatie? Nu ai nevoie sa fii mare literat ca sa stii unde se pune o virgula. 

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Dragă Latifah,

  potrivit Scripturii este una și aceeași! Eu știu ce spun și slavă Lui Isus că știu și în Cine cred!

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Da, la limba română, când scriam dictări, doamna profesoară ne dicta și semnele de punctuație. Nu trebuie să fii mare literar ca să știi a pune o virgulă, dar o virgulă poate schimba tot sensul propoziției. Și când merge vorba de Cuvântul Lui Dumnezeu, aceasta este imperios de important. Sau mă înșel ? Mahomed nu a dictat virgulele pentru că el era analfabet. Prin urmare, cei ce au scris versetele din Coran, semnele de punctuație le-au pus la ghici, așa cum au înțeles ei că ar trebui de pus. Deci, Coranul care pretindeți că este de origine divină, are și o amprentă omenască ?

 • Gigel

   Tu nu poti sa fii si mama ,si fica si sotie in acelasi timp ?

 • Norrapaul

  da ce zici de biblie ca a fost scrisa de apropiatii lui ISUS NICI MACAR IN TIMPUL VIETII PE PAMANT A LUI ISUS si cate au mai fost modificate la cartea sfanta ca nici nu mai sti ce sa crezi. este gresit sa judeci cine suntem noi sa judecam si poate ca CORANUL e la fel de pretios ca BIBLIA dar noi Crestinii ne vrem sa acceptam numai ce e al nostru foarte gresit mod de gandire. Oare cati Crestini se gandesc la cine a scris Biblia cand si in ce conditii si sa compare cum a fost scris Coranul si ce multe comparaii sau facut pentru acuratetea lui?

 • Norrapaul

  da asa zicem noi ce ISUS e fiul lui dumnezeu dar in acelasi timp nu suntem noi toti fii si ficele lui Dumnezeu doar el nea facut pe noi toti fara deosebire prea mare. Isus a fost facut de DUMNEZEU ca noi toti doar ca el a avut privilegiul ca sa ne transmita vrerea lui DUMNEZEU noua celorlalti dar sa il numesti pe Isus DUMNEZEU e cam ridicol nu??

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Dar tu stii cum a fost scrisa Biblia ? Dar Coranul ?

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Ridicol pentru cine ? Daca nu-L cunosti si nu crezi in El, da poate fi ridicol, dar cand ai crezut in El si El ti-a dat slobozenia de pacate si viata vesnica cu El, ridicolul dispare! Nu ai vrea sa incerci sa vezi cum e ?

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Dragul meu,
  dar tu ai fost acolo ca sa vezi si sa spui ca El nu este Dumnezeu ?
  Nu te mai ascunde dupa deget spunind ca esti crestin… un crestin nu gindeste in felul acesta. Domnul Isus este Dumnezeu nu pentru ca eu am fost sau nu am fost acolo sa vad aceasta, precum nici tu nu ai fost. Parerea noastra nu schimba realitatea. El este dupa cum spune: “Eu si Tatal UNA SUNTEM” (Ioan 10:30) El este de la inceput Dumnezeu si nu are nici inceput si nici nu are sfirsit Ioan 1:1-18. Daca tot aperi Coranul si ataci Biblia, te-am mai intrebat si antrerior, ai citit macar una din aceste carti ?
  Dumnezeu sa-ti deschida ochii mintii ca sa intelegi adevarul Lui care te poate face liber!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1821082839 Delia Aşık

  Folosirea hadisurilor contravine ideii de “Coran limpede”. Ankebut 51 zice “oare nu le este lor de-ajuns” Coranul ? Al an’am 114 zice ca talcuirea pentru toate este Coranul.

  Sura Al-Ankabut v.51 Oare nu le este lor deajuns ca Noi ti-am trimis tie cartea care le este recitata?Intru aceasta este indurare si pomenire pentru un neam de oameni care vor sa creada.

  Sura yasin v.69 Si Noi nu l-am invatat pe el poezia,caci aceasta nu s-ar fi cuvenit pentru el.Aceasta nu este decat indemnare si un Coran limpede.

  Sura Al an`am v.114 Voiti voi sa caut eu alt judecator in afara de Allah,cand El este cel care v-a trimis voua cartea lamurita? Aceia carora le-am dat Noi cartea stiu ca ea este pogorata de la Domnul tau cu Adevarul.Nu fi asadar dintre aceia care se indoiesc.

  Sura Al an`am v.114 Voiti voi sa caut eu alt judecator in afara de Allah,cand El este cel care v-a trimis voua cartea lamurita? Aceia carora le-am dat Noi cartea stiu ca ea este pogorata de la Domnul tau cu Adevarul.Nu fi asadar dintre aceia care se indoiesc.

  Aceasta casatorie (Nikāh al-Mut’ah) e mai mult un contract ;contine determinarea de la bun inceput a perioadei de convietuire , se casatoresc spre a se desparti ştiind şi data cand o vor face .

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1821082839 Delia Aşık

  Folosirea hadisurilor contravine ideii de “Coran limpede”. Ankebut 51 zice “oare nu le este lor de-ajuns” Coranul ? An Nahl 89 zice ca talcuirea pentru toate este Coranul.

  Sura Al-Ankabut v.51 Oare nu le este lor deajuns ca Noi ti-am trimis tie cartea care le este recitata?Intru aceasta este indurare si pomenire pentru un neam de oameni care vor sa creada.

  Sura yasin v.69 Si Noi nu l-am invatat pe el poezia,caci aceasta nu s-ar fi cuvenit pentru el.Aceasta nu este decat indemnare si un Coran limpede.

  Sura Al an`am v.114 Voiti voi sa caut eu alt judecator in afara de Allah,cand El este cel care v-a trimis voua cartea lamurita? Aceia carora le-am dat Noi cartea stiu ca ea este pogorata de la Domnul tau cu Adevarul.Nu fi asadar dintre aceia care se indoiesc.

  Sura An Nahl V. 89 Aşa cum vom învia în Ziua aceea din fiece adunare un martor împotriva lor, ales dintre ei, tot aşa te-am adus pe tine martor împotriva acestora. Noi am făcut să pogoare Cartea asupra ta ca tâlcuire pentru toate lucrurile, ca o călăuzire, o milostivenie şi o bună vestire pentru cei supuşi.

  Aceasta casatorie (Nikāh al-Mut’ah) e mai mult un contract ;contine determinarea de la bun inceput a perioadei de convietuire , se casatoresc spre a se desparti ştiind şi data cand o vor face .

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1821082839 Delia Aşık

  “Cum să-i facem pe cei supuşi deopotrivă cu cei nelegiuiţi?
  Ce aveţi? Cum judecaţi?
  Aveţi vreo carte din care învăţaţi?

  Din care aveţi ce alege?
  Ori aveţi jurăminte de la Noi care ajung până în Ziua Învierii că veţi avea ceea ce judecaţi voi?”-Al Qalam 36:40

  Sura care e clar impotriva hadisurilor (“Aveti vreo carte din care invatati ” se refera la orice carte in afara Coranului )

 • Caine de Balta

  Foarte bine explicat!!!

 • Ela

  Preot Teodor deja simt un fel de furie.
  Deja ati pacatuit

 • Coroi Alexandru Mihai

  multi prosti creduli pe lumea asta..

Previous post:

Next post: