Ce reprezintă în sine calendarul Islamic?

by Sara Munteanu on April 3, 2011 · 11 comments

Când am felicitat cititorii sitului nostru cu Nauruz, am primit următoarea întrebare.

În articolul de astăzi aţi spus că Hidjra(Hegira) a devenit punctul de începere  oficială a calendarului islamic dar ce presupune în sine calendarul islamic?

M-am gândit că este bine să dau câteva noțiuni generale cu privire la era islamică. Așa că haideți să vedem răspunsul la câteva întrebări esențiale.

De când s-a început era islamică?
Hegira(ieșire sau emigrare) s-a întâmplat vara, în 622 DH. Împreună cu 60 de urmași, Mohammed a părăsit Mecca și s-a îndreptat spre Yasrib, situat aproximativ la 448 km, la nord de Mecca. Yasrib mai târziu devine cunoscut ca Medina, adică Oraș. Odată cu stabilirea lui în Medina, Mohammed și-a început lupta sa împotriva necredincioșilor prin diferite războaie pentru a răspândi Islamul. Acest război el l-a numit război sfânt, Jihad. Hegira, această ieșire a lui Mohammed din Mecca, este punctual de începere al calendarului Islamic. Era musulmană s-a început pe 16 iulie(unii consideră 15 iulie), 622 DH. Această dată a fost stabilită de cel de-al doilea calif, Umar I conform versetelor din Coran. Numărătoarea anilor începe din primul an al migrării lui Mohammed. Așa cum în calendarul Iulian se adaugă la sfârșit en(era noastră) sau AD(anno Domini), sau DH(după Hristos), la fel și în calendarul  musulman se adaugă AH(anno Hegirae, adică în anul când a avut loc Hegira) pentru a specifica data exactă.

Ce reprezintă calendarul Islamic?
Calendarul Islamic este bazat doar pe ciclul lunar. Calendarul Iulian, cel pe care-l folosim noi, este bazat pe ciclul solar. Exact ca și calendarul Iulian, calendarul islamic are 12 luni în fiecare an. Fiecare lună din calendar începe când este lună nouă. De aceea calendarul Islamic diferă de cel iulian cu 11 zile mai puțin. Pentru că calendarul Hegira este bazat doar pe ciclul lunar, sărbătorile musulmane călătoresc prin toate anotimpurile la un interval de câțiva ani. Ciclul de ani este divizat în 30 de segmente(ani). Din acești 30 ani, 19 ani consecutiv au 354 zile, iar ceilalți 11 ani au câte o zi în plus(355 zile). De obicei se adaugă încă zi la ultima lună a anului, Dhu al-Hijjah.  Prima lună a anului este Muharram.

O săptămână are de asemenea 7 zile, ca și în calendarul nostru. Prima zi a săptămânii se consideră sâmbăta. Ziua de odihnă este vinerea sau Jumma. Această zi este considerată foarte importantă și sacră, este ziua rugăciunilor speciale.. Este de asemenea  ziua vizitelor. Jumma a fost stabilită de Mohammed care a pretins că acesta a fost o  revelație divină. Conform credinței islamice, în această zi Adam, primul om, a fost scos din Paradis, este ziua în care el s-a pocăit și ziua în care el a murit. Musulmanii cred că judecata de apoi va fi tot în această zi.

În calendarul Islamic sunt câteva luni sfinte. Ramadhanul, luna a noua, este luna postului în întreaga lume musulmană. Această lună a fost destinată postului pentru că se consideră că în luna aceasta Mohammed a primit primele revelații din Coran. Musulmanii trebuie să vadă luna nouă cu ochiul liber înainte de începe postul. În caz că luna de pe cer nu este vizibilă, se va mai adăuga încă o zi la luna precedentă, Sha’ban. Postul va începe cu prima zi a lunii Ramadhan. Postul se va încheia cu sărbătoarea Id-ul-Fitr, o festivitate care celebrează încheierea postului cu rugăciuni speciale. Ultima lună a anului, Dhu-al-Hijjah, este rezervată pelerinajului către Mecca și Medina. Acest piligrimaj este cunoscut și ca Haj. Dorința fiecărui musulman credincios este să facă acest peligrinaj măcar o dată în viață. Id al-Adha, sau Id Kurbon, este sărbătoarea sacrificării care marchează sfârșitul pelerinajului.

Ce țări se conduc după calendarul Islamic?
Era musulmană este era oficială în Arabia Saudită, Yemen și principatele din Golful Persan. Egiptul, Siria, Iordania și Marocco folosesc ambele ere: musulmane și creștină.
În unele țări precum Turcia, Tadjikistan, Uzbekistan, etc, s-a trecut complet la era creștină.
Alte țări precum Iranul, Afganistanul au adoptat de asemenea anul calendaristic solar, dar cu numele lunilor persane, păstrând în același timp era musulmană. Anul nou, Nauruz, în aceste țări se începe pe 21 martie. În țările cu influență persană precum Uzbekistanul, Tadjikistanul, Kîrghâstanul, etc de asemenea sărbătoresc acest eveniment, chiar dacă se conduc după era creștină.

În țările care se conduc după era musulmană cu ciclul solar acum este anul 1390AH, iar în cele care se conduc după ciclul lunar este 1432AH.
Anul Nou Islamic pentru anul următor este programat pentru aproximativ 26 Noiembrie, 2011, dar în dependență de ciclul lunar această dată poate varia cu câteva zile.

Concluzie:
Era musulmană, ca și era creștină, sugerează un nou început. Însă este o mare diferență între începutul pe care L-a produs Domnul Isus și cel produs de Mohammed. Mohammed a dat startul unei religii așa zisă a păcii, dar care a fost instaurată prin război. Domnul Isus ne promite însă să ne dea  pacea, o pace pe care lumea nu o poate da.

Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea… (Ioan 14:27)

De ce n-ai primi și tu această pace?!

Trimite prietenilor tăi:

Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
 • Unique Post
 • Sara

  Cu privire la anul musulman: mulțumesc pentru remarcă. Eu însă nu am greșit. Am pus anul și era musulmană în țările care se conduc după calendarul solar precum Iran, Afganistan. Mi-a scăpat din vedere să pun anul și în țările care se conduc după calendarul lunar. Dar am făcut rectificările necesare.
  /Cînd ați felicitat cu 1 zi de Hijra cu 2 săptămâni/ Articolul pus cu 2 săptămâni în urmă nu a fost felicitare cu Hijra, ci cu Nauruz. Aș vrea și dvs să citiți mai atent articolele, pentru că așa afirmați după fiecare articol că scrim minciuni, însă nu este așa. Nauruzul este anul nou în țările cu influență persană, ele deasemenea se conduc după era musulmană, dar au ciclul solar. Deci nu suntem mincinoși! Și încă ceva, Dle Caffa, suntem oameni care ne temem de Dumnezeu și-L iubim enorm, așa că minciuna nu este o practică din viața noastră.
  Ieri nu am avut acces la internet ca să vă aprobez comentariul.
  Deci vă rog mult nu încercați să căutați pretexte pentru că asta chiar mă face să cred că o faceți intenționat.

 • Caffa

  /Nauruzul este anul nou în țările cu influență persană, ele deasemenea se conduc după era musulmană, dar au ciclul solar. /

  Păi nu băgați islamul aici …

 • Demir

  “Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie.” (Matei 10 : 34)

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Draga Demir,

  si ce ati dorit sa aratati prin acest verset ?

 • http://crestinism-islam.com Preot Teodor

  Ce aveti in vedere ca “Crestinism = pace nu prea are temei” ?

 • Gigel

  Draga Catalin chiar poti sa intelegi din acel verset pilda al Domnului Isus si pe care vrei sa-l intelegi prin prisma omului din secolul 21 si nu prin limbajul plin de pilde al Domnului , ca religia crestina = sabie de otel (scriu sabie de otel deoarece in Biblie se vorbeste si de o altfel de sabie ,sabia cuvantului ,sabia Duhului ) ?
  Domnul Isus explica ucenicilor de ce vorbea atat de mult in pilde :
  Matei 13

  10
  Ucenicii s-au apropiat de El şi I-au zis: „De ce le vorbeşti în pilde?”

  11
  Isus le-a răspuns: „Pentru că vouă v-a fost dat să cunoaşteţi tainele Împărăţiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat.

  Mat 11.25;
  Mat 16.17;
  Marc 4.11;
  1Cor 2.10;
  1Ioan 2.27;

  12
  Căci celui ce are, i se va da, şi va avea de prisos; iar de la cel ce n-are, se va lua chiar şi ce are.

  Mat 25.29;
  Marc 4.25;
  Luc 8.18;
  Luc 19.26;

  13
  De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, măcar că văd, nu văd, şi măcar că aud, nu aud, nici nu înţeleg.

  14
  Şi cu privire la
  ei se împlineşte prorocia lui Isaia, care zice: „Veţi auzi cu urechile
  voastre, şi nu veţi înţelege; veţi privi cu ochii voştri, şi nu veţi
  vedea.

  Isa 6.9;
  Ezec 12.2;
  Marc 4.12;
  Luc 8.10;
  Ioan 12.40;
  Fapt 28.26-27;
  Rom 11.8;
  2Cor 3.14-15;

  15
  Căci inima acestui
  popor s-a împietrit; au ajuns tari de urechi, şi-au închis ochii, ca nu
  cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înţeleagă cu inima, să
  se întoarcă la Dumnezeu, şi să-i vindec.”

  dar si din acel verset Matei 10;34 citit in context se poate intelege simplu ca Domnul nu spune acolo ca urmasii Lui vor fi cei mai mari spadasini si razboinici ci doar ca al urma pe Domnul Isus poate sa insemne de foarte multe ori respingerea chiar de catre cei mai apropiati :mama ,tata ,frati surori ,sotie ,sot ,dar cu toate acestea chiar daca ei vor scoate “sabia razboiului ‘ ,crestinii trebuie sa-i iubeasca in continuare .
  Este chiar atat de greu sa citesti tot contextul ?
  Iti doresc multa sanatate si cand doresti sa intelegi intelesul cuvintelor din Biblie ,incearca sa ceri si ajutorul unora care o cunosc mai bine decat tine .

 • ULTIMUL PROFET

  Daca stam sa obervam nitel diferentele de ani dintre calendarul crestin si cel islamic…cam cu 6-700 de ani,aproximativ,sunt ramasi in urma civilizatiei iudeo-crestine europene sarmanii primitivi fanatici care se ploconesc spre orasul Satanei[Allah],considerandu-l “sfant” pe destrabalatul talhar pedofil arab,intemeietorul terorismului islamic…

 • Zeul Lunii

  daca socotesti diferenta de ani dintre calendarul crestin si cel mahomedan…observi exact cei 6-700 de ani de diferenta dintre cele doua civilizatii…iudeo-crestina europeana si islamista.

 • Zeul Lunii

  Daca scoti din context anumite pilde ale lui Iisus Cristos poti intelege orice…acolo nu se referea la razboiul care l-ar aduce crestinismul,ci la invrajbirea oamenilor,cei care nu-i vor accepta pe urmasii sai.

 • Alexandru Amoq

  Fine.

 • daniel

  Caffa pe noi ne intereseaza amanuntele doar ca informatie generala . Tu pui prea mare accent pe precizie.

Previous post:

Next post: